Bredbånd dækning – kan jeg få internet?

Bredbånd dækningI Danmark er vi desværre ikke 100% dækket ind på alle adresser mht bredbånd og mange kan blive opkoblet til bredbånd på mere end 1 måde.

Det gør det svært og uoverskueligt, at finde rundt i, hvilke muligheder der er for bredbånd på den enkelte adresse og det vil vi herunder se lidt nærmere på og forsøge at hjælpe dig til, at finde ud af hvilke muligheder der er på netop din adresse.

De forskellige teknologier dækker forskelligt

De gamle fastnet telefonkabler i jorden anvendes i dag primært til at sende og modtage bredbånd og da næsten alle kan få fastnet telefon, kan stort set alle også få bredbånd via telefonkablerne.
Teknologien kaldes ADSL og er den vi som udgangspunkt kalder bredbånd i almindelig tale, da det også var den første type teknologi i Danmark, der kunne komme over ½ mbit i hastighed.

98% af Danmark er dækket ind med bredbånd via telefonledningerne og kan du ikke få andet, kan du næsten altid få bredbånd den vej.

Forskellen ligger primært i den hastighed du kan opnå på din adresse, da teknologien er afhængig af afstanden fra din adresse til nærmeste telecentral samt den kvalitet telefonkablerne er i.

Bor du meget tæt på en central, vil du kunne få de meget høje hastigheder på omkring de 50 – 60 mbit i download, men er der flere kilometer til centralen, vil du ofte komme ned på omkring 15-30 mbit.

Her skal du være særligt opmærksom på, at du som udgangspunkt kommer til at betale for det du bestiller. Også selv om du ikke kan få det.

Læg mærke til, at f.eks. Fullrate angiver en garanteret hastighed under deres priser, hvor der på en 30 mbit linje til kr. 219,00 pr. måned f.eks. står ”Minimum 10 mbit” .

Men kan du kun få 10 mbit eller derunder, kan du lige så godt bestille en 10 mbit linje og spare de 19 kroner pr. Måned.

Det samme gør sig gældende med højere hastigheder -og i øvrigt hos alle der udbyder ADSL bredbånd.
Det er bare ikke alle der skriver det.

KabelTV bredbånd dækning

Her er det straks langt mindre overskueligt.

KabelTv udbydes i Danmark af Stofa og Yousee som de eneste 2 selskaber. De tilbyder internet igennem deres kobberkabler (COAX), som de også sender TV igennem og derfor kan du kun få bredbånd den vej, hvis din bolig kan tilsluttes til enten Stofa eller Yousee.

De har været så geniale, at de ikke viser et kort over hvilke områder de dækker i Danmark, så det er umuligt at finde ud af, uden at indtaste boligens adresse på deres hjemmesider.

Tjek om du kan blive koblet op via KabelTv kablerne her:

Stofa.dk
https://stofa.dk/

TDC kabelTv
Tjek hos:

Jetnet.dk

Nordlys.dk

Kviknet.dk

Fastspeed.dk

Fiber bredbånd dækning

Igen er der dårlig service fra udbyderne af Fiber. De har ikke lavet et Danmarkskort med oversigt over dækkede adresser.

Helt fjollet bliver det, når du går til Waoo og indtaster din adresse, da de ikke har alle adresserne i deres database og deres værktøj derfor med jævne mellemrum, vil fortælle en bruger, at det ikke er muligt at få fiber, trods der er naboer der har det og der ligger rødt fiberkabel ved vejskellet.

Waoo.dk administrerer opkobling til fiber for alle de større energiselskaber, på nær et par få i Nordjylland og det netværk TDC ejer i Nordsjælland og nord kbh.

Vestjylland er dækket af AltiBox. Der står for opkoblingen til energiselskaberne i den landsdel.

Det er derfor meget svært at finde hoved og hale i Fiber dækningen af Danmark og det burde Erhvervsstyrelsen nok se nærmere på, da det bestemt ikke er brugervenligt.

Sådan tjekker du dækningen

Tjek hos Fastspeed.dk

Sønderjylland: Tjek på Stofa her

Mobilt bredbånd dækning

Her er det noget mere simpelt at tjekke dækning. Mobilt bredbånd sendes og modtages fra de samme master som deres telefoni og derfor er det ganske enkelt at tjekke deres dækningskort eller mastedatabasen.

Læs mere om mobilt bredbånd her