EDGE dækning i Danmark

UPDATE 2024:
Det er meget sjældent vi ser EDGE i vores display på mobiltelefonen og når vi gør, er den hel gal, så er der bare sløv data og man kan næsten ikke snakke i mobilen.

Når du oplever det, vil der næste altid være en anden mobiludbyder, som har bedre dækning på deres netværk kontra det du kører på.

Er du i sommerhus ved kysten, ja så kan du måske skifte over til et andet netværk og få dækning både i sommer huset og hjemme.

Tjek om der er andre mobilmaster tættere på din adresse her

__________________________

I 1992 kom det digitale GSM net til Danmark og EDGE er en udvidelse heraf.

EDGE muliggjorde højere hastigheder på modtagelse og afsendelse af data og bruges i dag overalt i Danmark.

EDGE kom til Danmark i 2003 og anses for at være en slags “begynder 3G net” altså en forløber for 3G standarden.

Med EDGE fik vi i Danmark mange nye mulighedre som forbrugere. Der blev etableret websites specielt opbygget til mobiltelefoner og sercvices som WAP kom på banen.
De fleste mobiltelefoner havde indbygget modem, og der var nu mulighed for at surfe via WAP og i øvrigt sende mms beskeder.

Med EDGE er vi pt. igang med 7 version af standarden (hedder envolved edge) og den kan levere følgende hastigheder:

Max hastighed: 1 mbit/s
Typisk oplevede hastighed i DK: 100 – 200 kBit/s

Hvordan oplever du EDGE i DK?

Mobiltelefonerne i dag (2011) er nærmest alle 3G mobiltelefoner. Men de kører ikke KUN på 3G.
Grunden er er simpel. 3G er ikke 100% dækkende i Danmark og med mobiltelefoner, dre KUN kunne bruge 3G ville det ikke være muligt at bruge dem over hele landet.

Derfor vil en mobiltelefon i dag ofte slå over på EDGE nettet, det samme er gældende for mobilt bredbånd.

Mobilt bredbånd og EDGE

Når du taler i mobiltelefon oplever du ikke skiftet fra 3G til EDGE, det foregår helt flydende og der er ingen forskel i samtale kvalitet.

Der hvor du vil opleve en forskel, er når du sender data.

HASTIGHEDEN ER LANGSOM

Slår dit mobile bredbånd over på edge nettet, kan du kun opnå den maxhastighed som edge standarden kan klare og det er meget lavere end 3G.

Det er bl.a derfor 3 mobil (HI3G) bruger et enormt beløb på at markedsføre sig, som udbyderen med det BEDSTE og mest dækkende 3G net i Danmark.
Med andre ord, vil du knap så ofte opleve, et langsom mobilt bredbånd, hvis du bruger 3 frem for f.eks Telia, der pt har Danmarks dårligste 3G net. (det er nu rigtig godt i byerne)

Med edge kan du stadigvæk det samme på internettet som med 3G, det går altså bare langsommere.

I begyndelsen af den spæde opstart var det Danske mobile data net analogt og vi kaldte det NMT. Telefonerne sendte et analogt signal til masten og det blev sendt direkte videre ned til telenettet, hvor vi fik kontakt til den vi ønskede.

I 1991 kom GSM nettet, hvor telefonerne også skiftede over til at sende GSM, et digitalt signal.
Telefonerne konverterede lydbølgerne til data og sendte dem til masten, der digitalt videresendte data signalet ud til brugeren, hvor det blev omkonverteret til lydbælger igen.

Det gav en stor fordel, da samtale kvaliteten blev højere og kapaciteten blev forøget. Herudover kunne telefonerne laves så batterilevetiden blev markant forøget hos brugerne.

En anden fordel, var muligheden for at sende SMS beskeder og indbygge modem i telefonerne.
GSM nettet blev i øvrigt kaldt 2G og data GPRS.

Mobil data, dækker altså både over samtaler fra mobil telefoner og alt andet digitalt datatrafik som f.eks. mobilt bredbånd, mms og sms.