5G Dækningskort

I 2019 sende Telestyrelsen 5G licenser på auktion og de toneangivende mobilselskaber i Danmark, købte som normalt ind , hvor det denne gang var TDC, der købte mest. (Ved 4G var det Telia)

Der blev ikke købt de særlige licenser med dækningsforpligtelser inkluderet.

Efter kort tid udmeldte TDC, at de forventede et funktionsdygtigt netvært klar i august 2020 – et lille netværk blev åbnet for offentligheden i september 2020.

5G dækning september 2020

TDC har opbygget et netværk, der fokuserer på de mest tætbefolkede boligområder i Danmark. Det betyder, at der er monteret master i alle større byer, hvor Nordjylland og sydvest Sjælland dog ikke er inkluderet endnu.

Plettet som en dalmatiner dækkes Danmark med forholdsvist små områder 5G dækning, dog er København og Århus kraftigere udbygget og her er der tale om egentlige veludbyggede og funktionelle 5G netværk.

Der er fuld dækning i en ca. 5 km radius omkring Århus og sporadisk des længere man kommer væk fra centrum.

5G dækning fra andre end TDC

TDC bygger videre på deres netværk og forventer at have de resterende byer med i slutningen af 2021.

De andre mobilselskaber har meldt ud, at de forventer aktive 5G netværk i løbet af 2021.

Du kan i dag få et mobilabonnement med 5G hos:

Telmore
Yousee

Hvad er 5G

En nye teknologi, der kan give meget lavere pingtider og dermed en oplevelse helt på niveau med det internet vi oplever på fastnettet.

Den største forskel på 4G og fastnet, er den tid, der går fra du indtaster en internetadresse til den begynder at loade – Det kaldes pingtid i fagterm og den er langsom på 4G.

Den langsomme pingtid har fået 4G til at føles langsommere end det i teorien er og i praksis har de fleste derfor ikke være super tilfredse med 4G loadtiderne.

5G har hurtigere pingtider og det betyder, at det bliver helt på niveau med en fastnetforbindelse -om det så er fiber eller andet teknologi.

5G bliver en normal internetforbindelse om få år

Med hurtig pingtider og både høj download og upload hastigheder, der kan overstige det vi kender fra fibernet i dag, ja så er teknologien på plads til at skabe en helt nye måde at gå online på.

Det kræver dog, at mobilselskaberne får opbygget et netværk med høj kapacitet, hvis alt internet data skal den vej fremover – Det vil blive voldsomt, men det er muligt rent teknologisk.

Det nye E-sim, der erstatter det fysiske simkort i mobiltelefonerne og i modems til mobilt bredbånd, vil gøre det muligt, at skifte udbyder inden for få timer og derfor forventes konkurrencen, at stige voldsomt når E-sim er helt på plads i DK. Det vil med tiden kunne give bedre priser til forbrugerne.