Mobilstråling og myter

information om mobilstråling 5GInden for de sidste 20 år har debatten om mobilbestrålingens skadelige virkning på mennesker og dyr jævnligt blusset op – typisk i forbindelse med ny teknologi på markedet, hvor vi hver gang hører formanende ord fra modstanderne og beroligende dokumentation fra erhvervslivet og det offentlige.

Men hvad ved vi egentlig om mobilstrålingens effekter her i 2020 og hvad er bare konspirationsteorier uden dokumentation- og ofte med misforstået dokumentation som grundlag?

De mange myter om mobilstråler, som er opstået

Facebook er et god sted at begynde, her postet ofte korte oplæg, med en eller anden form for påstand,

Dem vil jeg her undersøge lidt nærmere og vise dig hvor du kan læse godt dokumenteret læsestof om hver myte. Så vi en gang for alle, kan prøve at få et overblik.

Myte: Bier dør af mobilstråler

”Bierne forsvinder og så dør vi alle, da deres funktion i naturen er uhyre vigtig, det er mobilstrålerne der gør de dør”

Nogenlunde sådan er påstanden opsat og deles flittigt på Facebook.

Der er forsket en hel del i biernes forsvinden og flere studier har haft mobilstrålingen med ind over.

Det er meget forskellige hvilket vinkel forskningen har haft og medierne har haft stort skyld i de mange misforståelser, der er endt i myten ”Bier dør af mobilstråling”

Jeremy Bloom, har lavet en fin artikel, hvor han viser kronologisk hvordan medierne artikler har påvirket befolkningen til misforståelserne: Læs den her
https://cleantechnica.com/2011/05/12/are-cell-phone-killing-bees-how-the-false-meme-spread/

Forskningen fra 2010 i Indien viste på intet tidspunkt, at bier døde af mobilstråling og det er heller ikke påvist her i 2020.

Det er derimod påvist at kraftig mobilbestråling får bier til at ændrer adfærd og metabolisme.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3052591/

Myte: Mobilstråling kan koge æg og forsage sterilitet hos mænd

En anden meget delt myte, er mobilstråling kan koge æg, hvis man sætter tre fire mobiler ved siden af hinanden og ligger et æg i midten.

Det er en AND og videoen som ofte deles på Facebook er bare lavet for sjov.

Læs om det her: https://videnskab.dk/krop-sundhed/forsker-mobilstraaling-kan-hverken-koge-aeg-eller-testikler

Myte: 5G er mikrobølger som i en mikrobølgeovn

Det er ganske enkelt forkert. De mikrobølger som anvendes i en mikrobølge ovn er ioniserede mikrobølger og dem der anvendes til 5G er ikke-ioniserede.

Der er en meget stor forskel på de to typer mikrobølger.

Der er kun påvist skadelig effekt med ikke-ioniserede mikrobølger ved enormt kraftig kontinuerlig bestråling og forsøget der har bevist det, er lavet for netop at få klarlagt om det overhovedet er muligt at fremprovokerer kræft i forsøgsrotter, hvis de fra fødsel til død af alderdom dagligt fik meget meget kraftig bestråling.

Den mængde stråling rotterne fik var 4 – 5 gange højere end det et menneske kan opleve, hvis det befinder sig klods op af en mobilmast.

Med andre ord, vil vi aldrig opleve noget der på nogen måde kommer bare en smule i nærheden af den eksponering rotterne fik.