5G Mobilt bredbånd

5G mobilt bredbåndMed et mobilt bredbånd får du alle internet-teknologiens fordele uanset, hvor du befinder dig. Du er med andre ord ikke bundet af at skulle være indenfor dit hjems fire vægge for at kunne se film på din computer, besvare mails og downloade de filer du skal bruge. Du kan med andre ord sidde stille og roligt i toget på vej til universitetet og hente filer ned, som du skal bruge til undervisningen, eller du kan få ordnet dine arbejdsmails og starte arbejdsdagen med et forspring. Alternativ kan man på vej hjem fra en lang dag slappe af med en film på en ordentlig størrelse skærm.

Hvad er et mobilt bredbånd?

Et mobilt bredbånd kan fås i flere udgaver. Det kan være et lille USB-modem, som tit kaldes for en stick eller dongle, det kan være et datakort, det kan være en enhed, der er indbygget i den bærbare computer, det kan også være en mobil WiFi eller MiFi router, der opretter forbindelsen til internettet. Det anvender det samme signal som mobiltelefoner. Men for alle typer gælder det, at ligegyldigt, hvor du befinder dig, så kan du komme på internettet, så længe din udbyder af det mobile bredbånd udsender et signal du kan modtage.

Hvem har gavn af det mobile bredbånd?

Måske kender du selv til hvor hæmmende og irriterende det er, hvis du ikke kan udnytte ventetiden i lufthavnen eller transporttiden i toget til at komme videre med dit arbejde eller den opgave du er ved at skrive, bare fordi der ikke er noget internet. Det kan virkelig føles som tidsspilde. Så for folk, der er meget på farten og samtidigt er afhængige af at kunne bruge internettet på sin bærbare computer, er et mobilt bredbånd en stor hjælp.

Det er også optimalt for pendlere, som bruger en del af deres rejsetid på at arbejde. Selvom en del af de nye smartphones har store skærme, er de ikke gode nok, når det kommer til arbejde eller til lektielavning. I den situation er det bare ikke optimalt med en telefon, da er en computer nødvendig. Det mobile bredbånd er altså ganske uundværligt, hvis du er meget hjemmefra og er nødt til at arbejde, mens du er væk.

Kan jeg bruge et mobilt internet?

Det mobile bredbånd kan bruges fra en bærbar computer og fra en tablet. Forbindelsen til internettet oprettes gennem en USB-dongle, en MiFi router eller via en indbygget enhed på din computer eller tablet. Så længe du har en computer eller en tablet med et kompatibelt operativsystem samt enten Wi-Fi eller en USB-port, bør der ikke være nogen problemer med at bruge et mobilt bredbånd. Så med mindre din enhed er meget gammel, kan du trygt investere i den mobile internetløsning. Det er naturligvis en god ide at spørge forhandleren inden købet. Installering og brug af et mobilt bredbånd eller router er en enkel procedure, så heller ikke det skal afskrække dig.

Kan det bruges i udlandet?

Du skal tjekke med din udbyder om dit mobile bredbånd kan benyttes i udlandet. Ofte vil det kunne bruges frit i Norden og for eksempel Baltikum, men have en binding på for eksempel 10 GB i EU ligesom et mobiltelefonabonnement.

Kan flere være online samtidig?

Hvis det mobile bredbånd skal bruges af flere for eksempel hjemme i stedet for en almindelig stationær internetforbindelse, er det en god ide at investere i en forbindelse, der er hurtig både når det gælder downloadning og uploadning. Det er muligt at opkoble flere computere til det samme USB-modem, men skal man mere end bare at tjekke mail, vil det være en noget bedre løsning at købe et mobilt 4G WiFi modem.

Læs eventuelt om mobilt bredbånd med router fra 3 internet og Oister bredbånd

5G kommer snart og vender op og ned på det hele

Fra 3 år siden spåede telebranchen, at 4G ville ændrer fuldstændigt på den måde vi bruger internet og ikke mindst hvilken type internet der ville være den mest benyttede.
Det var noget af en fremtidsfuser for det viste sig, at vi slet ikke har taget 4G til os som de håbede på.

Årsagen er den langsomme ”ping” som 4G har. Det er tiden fra man klikker på en hjemmesiden, til der er kontakt til hjemmesiden og den begynder at komme frem.

4G har en pingtid på omkring 200 ms hvor almindeligt ADSl er helt nede på 20ms.

Det betyder at 4G opleves langsomt at surfe mest og ikke er godt til at spille med.

5G er anderledes end 4G på flere punkter

Igen spås den nye teknologi, at vende op og ned på vores vaner, denne gang ser det ud til at kunen blive tilfældet.
5G har nemlig ikke langsom ”ping” og dermed vil det opleves hurtigere end almindelig ADSL og altså have fordelen af at være både hurtigere og mobilt som internetforbindelse.

Det betyder at vi vil formentlig opleve sammensmeltning mellem mobiltelefonabonnementerne og bredbånd i hjemmet til ét samlet dataabonnement, der dækker vores samlede internetbehov både på farten og i hjemmet.

Den eneste udfordring teknologien står overfor er primært udbredelse af sendemaster, så hele Danmark er dækket.

Pt. i 2019 er 5G ikke udrullet i Danmark og kun under test af TDC, der har en testmast i Kbh.

TDC forventer et brugerklart 5G net i Danmark i løbet af 2020 – 21, hvor teknologien bliver baseret på udstyr fra Ericsson – Huawei er fravalgt pga. det kinesiske ejerskab.

Telenor tester i øjeblikket (2019) et mindre netværk i Sverige.

Læs mere om udvikingen inden for 5G her